Een gelamineerde houtconstructie:

is een maatproduct met vrije vormen en afmetingen
In gelamineerd hout kunnen constructie-onderdelen in diverse doorsneden (breedte x hoogte) en lengtes worden gelijmd. De constructies kunnen zowel recht als gebogen worden geproduceerd. Hierdoor kan bijna iedere constructievorm worden gerealiseerd.
wordt geheel prefab aangeleverd
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door alle onderdelen met zorg uit te werken en te produceren is een snelle, effici�nte en kwalitatief goede montage direct na aflevering het resultaat.
is een sterk materiaal
Gelamineerd hout is een homogeen en sterk materiaal doordat sterkteverzwakkende delen in het gezaagd hout worden afgezaagd. De sterke delen van het gezaagd hout worden door lengtevingerlassen weer met elkaar verbonden. Gelamineerd hout wordt geproduceerd volgens verschillende sterkteklasses. In de constructieberekeningen wordt aangegeven met welke sterkteklasse een constructie is berekend.
is een milieuvriendelijk natuurproduct
Met een zeer gering lijmaandeel bestaat het eindproduct grotendeels uit natuurlijke grondstoffen. Gelamineerd hout is een zeer geschikt materiaal om constructies of gebouwen met natuurlijke uitstraling of charme te verkrijgen. Combinaties met een sedum dakbegroeiing komen steeds meer voor. Daken met een sedumbegroeiing zijn in de zomer koeler en in de winter warmer dan een traditioneel dak.
is een vormvast materiaal
In vergelijking met gezaagd hout is gelamineerd een zeer homogeen materiaal, door een aantal handelingen in het productieproces: allereerst wordt het hout gelijkmatig teruggedroogd. Verder wordt het hout visueel of machinaal op sterkte gesorteerd en verwerkt. De zwakste delen worden uit de grondstof gezaagd hout verwijderd. Alle lamellen worden voor verlijming al geschaafd en het eindproduct wordt tevens nog eens vierzijdig geschaafd.
is brandwerend
Zonder hier in de statische berekeningen extra rekening mee te houden hebben houtconstructies al van nature een zekere brandwerendheid in zich. Daarnaast kan in de dimensionering van de houtconstructie rekening worden gehouden met de vereiste brandwerendheid.
is een relatief zeer licht product
In vergelijking met andere constructiematerialen is gelamineerd naaldhout zeer licht in gewicht. Hierdoor zijn grote overspanningen en/of lichte fundaties mogelijk. Tevens is het werken met gelamineerd hout in het bouwproces voordelig. Door het geringe gewicht is bij de montage veelal een lichtere kraan nodig en zijn de transportkosten voordeliger dan bij andere constructiematerialen.
is geschikt voor grote vrije overspanningen
Door het geringe gewicht en de ruime productiemogelijkheden voor vrije vormen en afmetingen kunnen grote vrije overspanningen worden uitgevoerd. Constructies in grote gebouwen waarin geen kolommen in de ruimte zijn gewenst (bijvoorbeeld distributiecentra of opslag- of productiehallen) krijgen hierdoor zeker meerwaarde.
is zeer geschikt in zowel warme als koude ruimten
In distributiecentra met warme en koel ruimte zijn gelamineerde houtconstructies vanwege hun materiaaleigenschappen uitermate geschikt. Gelamineerd hout heeft goede warmte isolerende eigenschappen.
is niet duur
Een constructie in gelamineerd hout kan in een grote verscheidenheid van vormen en afmetingen worden geproduceerd. Door de mogelijkheden die het productieproces biedt zo goed mogelijk te benutten wordt een maatproduct verkregen dat in vergelijking met andere constructiematerialen niet duur is. Daarnaast bespaart een opdrachtgever zich kosten, omdat gelamineerd hout in principe geen verdere onderhoud of afwerking, zoals lak, verf of brandwerende bekleding, behoeft.MAKO Houtconstructies bv - Enter - Nederland - Telefoon 0547 38 40 83 � e-mail: info@makohout.nl